På turen tar vi for oss det vi ser i naturen og kulturelle- og historiske begivenheter og steder i området rundt Sjusjøen. I 2016 slippes filmen Birkebeinere på Kino i Norge. På Sjusjøen går vi tur i sporene etter Birkebeinerne. Enten vi går på ski eller til fots så er vi på historisk grunn.

Ringsaker er et av fylkene, som eksporterer mest tømmer i Norge, skogbrann var fryktet, utkikksposter ble satt opp, en av de gamle brannhyttene ligger på selve toppen av Natrudstilen. Den blir fremdeIes kalt Brannhytta. Brannhytta er et yndet turmål, der den ligger på toppen av Natrudstilen. og brukes i dag som kaffestue for turgåere, som stikker inn om på tur. Her kan du får servert kaffe, kakao, vaffel og ikke minst kanelboller. Arnfinns kanelboller er etter hvert blitt kjent langt utover Ringsakers grenser.

Brannhytta er et naturlig stoppested også vinterstid når du står alpin i Sjusjøen-Skisenter. Skålheisen tar deg helt til topps og du får en nydelig utsikt fra toppen. Om sommeren kan du gå opp til toppen, eller kanskje du heller har lyst til å sykle opp. Turen ned går unna på sykkelsetet……

Jevnlig blir det registrert bjørn på gjennomtrekk og innimellom har man også registrert ulv. Skogens konge, elgen finner du i området. Den er jevnlig på besøk.

At man har jaktet på elgen siden tidenes morgen finner vi flere bevis på i Mesnali. Det er registrert 30 – 40 dyregraver i Mesnali, på leirstedets område har man funnet 7 av dem.

Ovenfor Mesnali har man også funnet slagg, som oppstår når man utvinner myrmalm. Igjen et bevis på at mennesker har vært her i flere hundre år. Ved Sør-Mesna har man funnet pilspisser og rester etter bosetting.

Sjusjøen og Ringsakerfjellet er også et kjent hytteåmråde og antallet hytter har passert 6000 …

Her er det er mye å se og mye å oppleve i vakker natur. En natur som med guide blir enda mer interessant.

sjusjoen