fbpx
IMG_1555-1280x960.jpg

22. mai 2023

Snøen er borte, ute er det grønt og fint. Vi har sommeren foran oss og hos oss kan du nyte en deilig norgesferie med kort veg til mange fine akviteter for hele familien!

Vi har overnattingsmuligheter i alle prisklasser, book deg inn i en hytte eller leilighet, ta med campingvogn eller telt. Sjekk ut våre overnattingsmuligheter her.

Vi har et stort uteområde, med fotballbane, lekeapparater og skog rett i nærheten. En liten gåtur unna leirstedet ligger vannet Sør Mesna hvor det er perfekt å ta seg en dukkert eller leie kano for en dag.

Hos oss er det kort veg til Sjusjøen, hvor du kan gå fine fjellturer og nyte norsk natur. Der er det også flere arrangement og aktiviteter i løpet av sommeren, blant annet Sommerfestuka i uke 29!

Det er også kort veg til Lillehammer og Hunderfossen.

Hjertelig velkommen til oss i sommer!


St.-Hans-2023-header-1280x721.png

22. mai 2023

Tradisjon tro blir det Sankthansfeiring på Camp Sjusjøen også i 2023. Fredag 23. juni er datoen! Det blir aktiviteter rundt på vårt fine uteområde, det blir salg av mat inne i matsalen og kvelden avsluttes med en konsert.

Program:

16.30 Matsalget åpner Aktivteter utendørs

18.00 Bålet tennes

19.00 Konsert med hanne&marte på vår utescene.

Sommerbuffet er rømmegrøt, spekemat med tilbehør, dessert og kaffe. Pris 295 kr for voksen og 100 kr for barn. I tillegg selger vi pølser, vaffel, kake, kaffe, brus og is i vår matvogn.
Konsertbilletter kjøpes i matvogna i forkant av konserten, billetter koster 100 kr for voksne, barn går gratis.
hanna&marte er en Oslobasert duo bestående av vokalist Hanna Ekre Husum og pianist Marte A. Sæthren. Denne våren har de gitt ut musikk for første gang, og 5.mai slapp de sin debut-EP «Hvert steg». Musikken deres kan betegnes som akustisk visepop, der vokal og piano driver arrangementene og skaper et klangfylt og organisk lydbilde. hanna&marte formidler og forteller livsnære historier gjennom egne, melodier og norsk tekster.
Velkommen!

 


IMG_4975-1280x960.jpg

22. februar 2023

Har du lyst til å oppleve noe helt unikt? Har du sett på tv og lurt på hvordan det hadde vært å kjøre ditt eget hundespann?

På Camp Sjusjøen i Mesnali har du sjansen til å kjenne på følelsen av villmark, susende over isen på Sør-Mesna med seks hunder halsende foran. Naturopplevelsen er komplett, stillheten blir bare brutt av lyden av meiene mot snøen, hundenes pusting. Vinden kjenner du mot ansiktet.

Vi har to korte løyper vi bruker på Sør-Mesna. På land fyrer vi bål, griller pølser og drikker solbærtoddy før vi hopper på sleden og tar en tur til. Ønsker du å kjøre lengre tur så anbefaler vi Sjusjøen Husky Turs som har lengre turer på fjellet med Kroksjøen som base.

Hundekjøring er et tilbud vi har til større grupper på bestilling. For priser og muligheter, ta kontakt med oss.

Enkeltperson og familier henviser vi til Sjusjøen Husky Tours. Se deres nettside for kjøredager på fjellet.

På Mesnali er vi opptatt av å gi gjestene våre en opplevelse med mening. Hundekjøring er definitivt en slik opplevelse.

Velkommen til oss!



2. februar 2023

5-dagers opphold:

Litt info om hundekjøringen her på CAMP SJUSJØEN Leirskole.

De siste årene har vi brukt Sør Mesna vannet rett nedenfor leirskolen til hundekjøring. Her  kommer våre samarbeidspartnere med hundene sine og vi skal bare gå den korte veien ned til vannet.

Noen elever er skeptiske og til og med redde for hunder. Til det kan dere være tydelige til elevene på, at ingen blir tvunget til å prøve. Det går fint om de bare ønsker å se og ellers holde seg på trygg av stand.

Dere kan likevel fortelle skeptiske elever, at på leirskole ser vi at langt de fleste blir  beroliget når de først blir kjente med hundene og hundepasserne.

Ikke behøver de og dere å være uroa med tanke på å styre heller. Løypen er oppkjørt og hundene vet hvor de skal løpe. Elevene skal bare stå bak på sleden eller sitte på.

Det er en leven og bjeffing av yre hunder som bare vil komme seg av gårde, men så snart de får løpe … så blir de stille . Heeelt stille.  Det eneste du hører er lyden av meiene/sleden som stryker over snøen og kanskje hundenes pusting og vinden mot ansiktet ditt.

Og da er også naturopplevelsen komplett. Man glemmer tid og sted, men ikke opplevelsen. Garantert ikke!

 


IMG_30171-1280x960.jpg

9. januar 2023

Den kalde fine tida er her, og hos oss er det stabile, gode vinterforhold. Vi har ledige rom i hytter og hus i tida framover og hos oss kan dere bo og benytte dere av det vinteren har å by på i området rundt.

Det er kort veg til Sjusjøen, der finner dere blant annet nykjørte langrennsløyper, og mange andre spennende vinteraktiviteter.

Sjusjøen Skisenter har åpent for sesongen og der finner dere familievennlige løyper. Åpningstider og mer informasjon finner du her.

Vinterbyen Lillehammer finner dere bare en liten kjøretur unna, og der er det mye kjekt å finne på, både ute og inne.

Les mer om våre rom og hytter her, vi har plass til deg som reiser alene, familier, vennegjenger eller store grupper!

 


310302021_443934551054015_2746200426182020126_n-1280x592.jpg

30. desember 2022

CAMP SJUSJØEN Leirskole utvikler og tilpasser innholdet i undervisningen etter den nye læreplanen. Vi har laget et nytt konsept for ungdomsskolen som del av tilbudet vår- og høstsesongen.

Livredning
I K20 er «å forstå og gjennomføre livberging i, på og ved vatn ute i naturen» kommet inn i læreplanen for ungdomsskolen. På CAMP SJUSJØEN Leirskole er lærerne bl.a. instruktører i livredning (gjennom  Norges Livredningsselskap) og kurser elever i tema. Her får elevene god og grundig undervisning i det læreplanen krever med både teoretisk innføring og praktisk utføring i vann.

HLR og 1. hjelp
I læreplanen skal ungdomsskoleelever også «forstå og gjennomføre livreddende førstehjelp». Og også her kan lærerne på CSL instruere og kurse elevene i tema. Her får elevene god og grundig undervisning i det læreplanen krever med både teoretisk innføring og praktisk utføring.

Norges historie
Temaene ovenfor kommer i tillegg til alle de andre temaene og aktivitetene vi tilbyr ungdomsskoleelever sommerhalvåret.

Under oppholdet får elevene også vandre gjennom Norges historie – helt fra istiden og opp til våre dager!

Det gjør vi gjennom den unike utstillingen «Langsomt ble landet vårt eget» på Maihaugen i Lillehammer. Der går vi fra rom til rom, hvor hvert av rommene har utstillinger og filmer/lysbilder av viktige historiske begivenheter og epoker i vår historie. Alt av mennesker, dyr, biler, hus m.m. er i naturlig størrelse. Gjennom vandringen vil elevene få en opplevelse av historien vår og se, høre og lukte hvordan det var den gang.

Vandringen er laget i kronologisk rekkefølge. Noe som er til god hjelp for elever for å få en god oversikt over levevis gjennom tidene og når begivenhetene skjedde i riktig rekkefølge.

Fjelltur
Turen går fra Sjusjøen, forbi Nordseter og opp til toppen av Nevelfjell. Stien går over åser, langs myrer på tregrensen, før den går over tregrensen opp til Neveltoppen (1089m). Siste delen går ned til Nordseter.

Under første delen av turen vil vi ta undervisningsstopp, hvor elevene vil lære mer om naturen vi ferdes i og kulturen i området med bl.a. seterdrift.

Til fjellturen kan vær og form spille inn og vil bli tilpasset etter det.

Vi sees på CAMP SJUSJØEN Leirskole!


Juletrefest-2023-Facebook-forside-1280x721.png

12. desember 2022

 

Tradisjon tro arrangerer Brøttum Menigh og Camp Sjusjøen juletrefest søndag 8. januar kl. 17.00.

Det er gratis inngang, men ta gjerne med mat på fat til felles bord.

Det blir samling i møtesalen med sang og apell, hvor Mesnali barnekor deltar.

Etter samlingen blir det juletregang!

Til slutt blir det kaffe og kakao og vi spiser fra felles kakebord nede i spisesalen. Kanskje får vi også besøk av nissen?

Hjertelig velkommen til juletrefest!



24. november 2022
Det kan synes uvant og fremmed for foresatte med flerkulturell bakgrunn at grunnskolen også innebærer ekskursjoner og overnattingsturer. Utdanningsdirektoratet har derfor laget filmen «På tur» og NAFO har utarbeidet brosjyrer, som er oversatt til flere språk.

Materiellet er laget for å informere foreldre som er usikre på hvorfor elever skal dra på turer og hva de skal gjøre på turene.  Hva leirskole er og hvordan den blir organisert med overnattinger, kan noen også lure på. Filmen gir en kort info om dette på flere språk.

Er det foreldre som lurer på noe, kan de finne et språk de skjønner og få infoen de trenger som film og som PDF.

Skoler kan bruke det som introduksjon og info på foreldremøter og velge filmer og brosjyrer som passer til foreldregruppen.

Infofilmer og brosjyrer om turer på ulike språk.

Denne infoen ligger også på siden med info til Foresatte/elever.

 

 

 



25. oktober 2022

Jeg fryyyser!
I vinterleirskolen ser vi aktive og glade elever gjøre seg klare for dagens skitur eller vinteraktivitet.

Ut på dagen har humøret forandret seg for noen av dem. Felles for disse er ofte at de fryser og alle vet at når man fryser er dagen og opplevelsen ødelagt. Alt man tenker på, er at man fryser og at man vil hjem.

For at alle elever skal kunne få fine, gode og opplevelsesrike dager på leirskolen – og fryse minst mulig – må elevene lære om hvordan man holder seg varm. Dette må gjøres før dere kommer på vinterleirskole.

Vi vil derfor oppfordre dere til å undervise elevene i hvordan man kan forebygge å fryse når man er ute i snøen og kaldt vær. Uansett om man skal på leirskole eller ikke, er det greit å vite noe om det.

Det er laget en egen side til foreldrene om samme tema (ligger på siden med info til Foresatte/elever). Likevel kan det være lurt å ta det opp tema om dere skal ha foreldremøte i forkant av leirskoleoppholdet, siden det er de som stort sett hjelper med å både pakke og bestemme hva elevene skal ha med av klær. Med det sikrer vi oss at så mange som mulig får med seg viktigheten av bekledning og har gjort det vi kan for at elevene kan få et fint vinterleirskoleopphold.


 

Forslag til videoer:

Bakgrunns info til undervisning om vinterbekledning:

Kaldt? Det er bare å kle seg nok!
Ofte tenker vi at bare vi kler oss nok, så vil vi ikke fryse. Det er også riktig – om vi kler oss riktig. Men mye klær kan faktisk virke mot sin hensikt. Kler vi oss med tette, stramtsittende klær, blir det mindre luft i stoffet. Tettsittende klær hindrer også bevegeligheten og bruker vi i tillegg klær som tar til seg fuktighet, blir det enda verre. Klærne blir tunge, vil veie enda mer og vi blir kalde!

Det er derfor viktig å kle seg riktig og da må vi også vite med hva og hvordan.

Riktige klær
Lær deg denne setningen: Tørr luft isolerer, mens fuktig luft leder varme.

Det er noe så enkelt som luft som holder oss varme og den luften må ikke bli våt. Vi må derfor kle oss slik at vi får lag av klær med mye luft og passe på at luften ikke blir fuktig.

Påkledingen bør bygges opp lag for lag. Heller flere tynne, enn to tykke lag for å unngå å bli for varm. Med flere tynne lag, kan man regulere varmen ved å ta av seg lag med klær eller ta på alt etter aktivitet og temperatur.

Unngå derfor tettsittende klær med små eller ingen luftlommer i seg og unngå klær med stoff som lett tar til seg fuktighet og vann. Slike klær stopper transporten av fukt, fuktigheten blir kjølt ned og du vil fryse.

Klesstoff
Klær med bomull er tynne, har lite luft og suger til seg fukt og vann. Bomull isolerer dårlig og man fryser med en gang det blir vått. Stoffet egner seg til tørt og varmt vær, men ikke i vått og kaldt.

Klær av polyester er egnet i kaldt vær. De har mer luft i seg (isolerer), transporterer fukt (fra kroppen) og tørker raskt.

Og så er det ull. Ull er spesiell på to måter: Den inneholder mye luft (isolerer), men den kan også ta opp mye fukt. Fukt skal i utgangspunktet kjøle ned, men ullen har den spesielle egenskapen at den varmer opp fuktigheten og dermed fryser vi ikke, som når vi har bomull som blir vått.

Hvordan kle seg
Ull innerst er det beste for de aller fleste. Mellomlag bør være laget av ull eller syntetiske materialer med mye luft i stoffet. Fleece er et godt alternativ.

Ytterst
Det ytterste laget bør bidra til å holde vinden ute (husk at det også «blåser» når vi suser nedover på ski eller sitter på et akebrett!), samtidig som det slipper fuktighet ut. Vi tenker ofte vanntett og skalljakke, men hvis det ikke er våt snø (og det er det ikke når det er minusgrader), er det ikke så viktig. Det kan likevel være lurt å ha vannavvisende klær og passe på å impregnere dem når det trengs (f.eks. før man drar på leirskole 😉 ).

Skallbekledning, som er vann og vindtette, er bra, men det er ikke sikkert at det nødvendigvis er det beste for barn. Skallklær stopper vind og fuktig vær, men de isolerer ikke og gir derfor ikke varme i seg selv.

Hva er så å anbefale?
Når vi er ute og på turer i vinterleirskolen er vi sammen i grupper. Vi går da i rolig tempo med pauser som venting, undervisning, matpauser m.m. Når vi tar pauser og kropper ikke er i aktivitet, kjøles den ned – og da er det vi trenger klær som isolerer.

På leirskolen ser vi at barn, som har forete bukser og jakker, klarer seg best i kaldt vær. Flere av oss i leirskolen foretrekker også klær som er foret og da spesielt jakke og bukser.

Ikke glem hode, hender og føtter
Mange vet ikke at varme også forsvinner gjennom hode, hender og føtter. Vi tenker at å fryse litt på beina eller henda er ikke er så farlig. Det vi ikke tenker på er, at når blodet blir kjølt ned i disse kroppsdelene, så går det tilbake til kroppen nedkjølt og vil da medfører at vi begynner å fryse og etter hvert mer og mer.

Det er derfor viktig å ha en god varm lue og varme gode hansker/votter (votter holder bedre på varmen enn hansker).

Føttene har mer varmetap enn de fleste tenker på. Og det er ikke nok bare å tenke tykke sokker.

Vi må igjen huske på at det er luft som isolerer og luft som holder oss varme. Det hjelper derfor ikke med flere lag sokker eller en tykk sokk, hvis luften blir trykket sammen inne i skoen. Vi må derfor passe på at skoene ikke er for trange og små, så det er plass til sokker og luft (men likevel passe på at skoene ikke er for store, med tanke på gnagsår). Husk også å impregnere skoene når det trengs, så fuktighet ikke trenger inn, som dermed kjøler ned og vi både blir kalde på beina og så om kroppen.

På beina anbefaler vi (igjen) ull. Ullsokker isolere og varmer bedre enn kunstig stoff. Blandet stoff er også bra. Sokkene bør være tykke og inneholde mye luft.

Selv om skiskoene er tette, så kan føttene bli våte. Enten av svette eller fordi snøen kommer ned i dem gjennom sprekker. For å unngå snø i sko og støvler, er det lurt med gamasjer.

«Dállastit »
Til slutt må vi ikke glemme isolasjonen mellom foten og snøen. Her kan mye av varmen bli kjølt ned.

For å unngå denne nedkjølingen, er det viktig med en god tykk såle inne i skoen. Mange vintersko og skisko til turskigåing har (for) tynn såle. Det kan derfor være lurt å legge inn en ekstra såle.

Samene vet alt om hvor viktig denne isolasjonen under føttene er. Noen av dem bruker sennegras som såler og passer på at, ja, nettopp: at gresset er luftig og ikke blir fuktig. Dállastit kaller man det.

I vanlige sko er også ull å anbefale til såler, men det går også fint med andre materialer – bare det er tykt og luftig nok.

Oppsummering

  • Luft varmer, fuktighet kjøler
  • Ull, polyester og fleece – unngå bomull
  • Flere lag under yttertøyet
  • Foret bukse og jakke
  • God lue og gode votter
  • Gode sokker, god plass i sko/støvler og tykke såler

Tips: Tenke igjennom det du har på deg neste gang du evt. fryser og sammenlign det du har på deg med det du har lest her.